Het is weer zover, we mogen ons ritme weer om gaan gooien om van winter naar zomertijd te gaan. En laten kinderen nou net zo lekker gaan op ritme en routine! Voorrrrrrjaar. Spring forward, fall back. Kennen jullie er nog meer? Deze geheugensteuntjes gebruik ik om niet te vergeten welke kant de wijzer van de klok nu weer opgaat! In de nacht van Zaterdag 26 Maart op Zondag 27 Maart gaat de klok dus een uur vooruit. Het wordt eerder licht en de dagen worden weer langer. De vroeger vogel wordt nu dus later wakker, hier kijken vast heel veel ouders naar uit. Er zijn twee manieren om over te schakelen van Winter- naar Zomertijd. 
Go with the flow
Mijn persoonlijke favoriet. Je doet niets en laat de natuur haar werk doen. Je laat je kindje vanaf Zondag wennen aan de nieuwe tijd. Je vervroegt dus het gehele schema in 1 keer. Het kan een paar dagen duren voordat je kindje hier aan gewend is, maar andere kindjes pakken het nieuwe ritme juist weer snel op. Geleidelijk aan laten wennen Begin ongeveer 4 a 5 dagen voordat de klok wordt verzet me het nieuwe ritme. Elke dag verplaats je de routine 15 minuten naar voren. Denk eraan dat je niet alleen de bedtijd verplaatst, maar het gehele ritme van de dag. Dus ook de eetmomenten en dutjes. Jullie gaan 15 minuten eerder eten en spelen. Hierdoor komt je kindje geleidelijk aan in het nieuwe ritme. De overgang naar zomertijd kun je zien als een jetlag. Het maakt niet uit welke je methode je kiest, kies een methode die bij jullie en jullie kindje past. Nog enkele tips: 
- Zorg voor veel natuurlijk daglicht in de ochtend. Ga lekker naar buiten. Dit helpt je kindje bij de aanpassing van het nieuwe schema. 
- Ga ook tussen de dutjes door naar buiten. Cortisol wordt aangemaakt en houdt je kindje wakker. Ook kan hij zo lekker zijn energie kwijt. 
- Als je het nog niet gedaan hebt, maak de slaapkamer pikkedonker tijdens dutjes en bedtijd. 
- Zet de slaaptrainer van je kindje op de juiste tijd! Je zal niet de enige zijn die dit vergeet ;)
- En vergeet niet; een vaste ochtend en avondroutine doet wonderen! Ben jij team ‘ go with the flow’ of laat je je kindje liever geleidelijk wennen?