Wintertijd (ofwel winteruur), een mini jetlag.
Het klinkt wel fijn, een uurtje langer slapen. De klok gaat een uurtje achteruit op de laatste zondag van Oktober. Om 03.00uur ’s nachts wordt het 02.00uur ’s nachts. Dat betekent in theorie dus dat je een uurtje langer kan slapen.
Waarom zomer-en wintertijd?
Het verzetten van de klok werd in 1977 ingesteld. Het idee erachter is dat het instellen van de zomer- en wintertijd energiebesparend zou zijn. We kunnen zo maximaal gebruik maken van het daglicht omdat de dagen in het voorjaar verlengen en in het najaar weer korter worden.
Wat bekent de wintertijd voor je kindje?
Jonge kinderen hebben een vroeg biologisch ritme en zijn vroeg wakker. Door de klok een uur terug te zetten begint de dag eerder en is het nog licht als je op staat. Kinderen baseren het verschil tussen dag en nacht op basis van licht en donker.
Als je kindje normaal om 06.00uur wakker wordt, wordt dat nu 05.00uur. Er komt eerder licht door de gordijnen, dus denkt je kindje dat het al tijd is om op te staan.
Je hebt dus ineens een vroege vogel! Kinderen zijn flexibel en passen zich gelukkig snel weer aan het nieuw ritme aan.
Hoe kun je je kindje hierop voorbereiden?
Er zijn eigenlijk 2 manieren om de overgang gemakkelijk te maken. De ene methode is de stapsgewijze methode en bij de andere methode ga je ‘cold turkey’ over naar de nieuwe tijd. Elk kindje is anders, dus kies wat het beste bij je kindje past.
1. In een keer naar het nieuwe ritme
Eigenlijk is deze methode heel simpel; volg meteen het nieuwe ritme. Dit betekent in de praktijk vaak dat jonge kinderen een uur eerder wakker worden en dat je dan een uur moet rekken naar het eerste dutje/voedingsmomenten. Dit kan zorgen voor vermoeidheid en een humeurig kindje. Veel kinderen kunnen dit goed aan, maar sommigen vinden dit nog lastig. Hiervoor is is nog een andere optie;
2. Stapsgewijs laten wennen aan het nieuwe ritme
Je kunt de bedtijd gaan verschuiven en zodra de wintertijd is ingegaan kun je meteen mee in het nieuwe ritme. Hiervoor moet je optijd beginnen met het aanpassen van het ritme.
-6 dagen van te voren
Begin op Maandag 23 Oktober wanneer je het heel voorzichtig aan wil doen. Je verschuift de bedtijd van je kindje elke dag met 10 minuten. Als de normale bedtijd van je kindje om 19.00uur is, start je op maandagavond met je kindje om 19.10uur op bed te leggen. Op dinsdag om 19.20uur, op woensdag om 19.30uur. Zo kun je je kindje op Zondagavond om 19.00uur (wintertijd) op bed leggen.
-4 dagen van te voren
Begin op Woensdag 25 Oktober. Je verschuift de bedtijd van je kindje elke dag met 15 minuten. Als de normale bedtijd van je kindje om 19.00uur is, start je op woensdagavond met je kindje om 19.15uur in bed te leggen, op donderdag om 19.30uur en vrijdag om 19.45uur. Zo is je kindje dus op Zondagavond gewend aan de nieuwe bedtijd van 19.00uur (wintertijd).
Dutjes en maaltijden
Vergeet niet de dutjes en maaltijden ook met dezelfde tijd te verzetten per dag.
De biologische klok moet zich gaan resetten dus hormonen die hongerig en slaperig maken, zijn goed op elkaar ingesteld en moeten opnieuw in balans komen.
Slaaptrainer
Gebruik eventueel een slaaptrainer. Vaak gaat de overgang vanzelf. Maar wil je je kindje hierin extra ondersteunen? Dan kun je gebruik maken van een slaaptrainer. Kinderen vanaf 2 jaar begrijpen goed hoe een nachtlampje/wekker werkt. Je kunt deze slaaptrainer elke dag steeds een aantal minuten achteruit zetten.
En verder….
– Ga ’s ochtends vroeg naar buiten en pak zoveel mogelijk daglicht mee. Dit helpt het circadiaanse ritme goed in te stellen.
– Houd de slaapsignalen in de gaten van je kindje (in de oogjes wrijven, rode wenkbrauwen, staren, aan de oren friemelen).
– Het kan zeker een week duren voordat je kindje zich volledig heeft aangepast aan het nieuwe ritme. Neem hier dus ook de tijd voor, geen je kindje de ruimte en heb geduld.
– Een vaste en voorspelbare bedtijdroutine helpt je kindje rustiger en sneller in slaap te vallen.
– Zet het huis aan het einde van de dag in ‘slaapstand’. Laat je kinderen geen drukke dingen doen of op de tablet kijken (blauw licht) voor het slapen gaan. Dit houdt de aanmaak van Melatonine (slaaphormoon) tegen.
– Geef extra liefde aan je kindje als je kindje dit nodig heeft.
– Heeft je kindje vandaag een moeilijke dag? Morgen is er weer een nieuwe 🙂
De wintertijd is altijd weer even een aanpassing, vooral voor kinderen. Het zal een aantal dagen duren voordat jullie weer in het goede ritme zitten.
Ook al duurt het misschien wat langer, Maar ook dat komt goed!
Ik heb wel weer zin in de donkere dagen met kaarsjes aan in huis, onder een dekentje op de bank met een kopje thee (of wijn;)).
Succes! Liefs Sanne