Is jouw kindje oververmoeid? Of juist niet moe genoeg?

Je kent het wel, je kindje (of baby) wil niets meer, krijst de boel bij elkaar, er is geen gesprek meer mee te voeren; hij is duidelijk oververmoeid. Maar heb je wel eens gehoord over ondervermoeidheid

Kinderen die oververmoeid zijn komen minder gemakkelijk in slaap, ze slapen minder diep en minder lang. Het is dus moeilijker voor deze kinderen om de slaapcycli aan elkaar te koppelen. Ze zitten vaak niet lekker in een ritme en slapen dus korter.
Je kindje zal dan ook meer hulp nodig hebben om in slaap te vallen. En door die hulp blijft je kindje kort slapen doordat hij steeds jouw hulp nodig heeft en je houdt dus de gewenning in stand. 

Zeker bij baby’s kan oververmoeidheid zorgen voor een vicieuze cirkel. 

Kinderen die niet moe genoeg zijn, wordt ook wel ondervermoeidheid genoemd.
Een kindje die langdurig niet moe genoeg in bed wordt gelegd, kan te maken krijgen met heel wat slaapproblemen. En deze problemen lijken dan weer op die van een oververmoeid kindje.

Ondervermoeide kinderen;
-Doen vaak alleen maar hazenslaapjes
-Gaan niet graag naar bed, er is vaak een strijd
-Liggen lang wakker in bed

Welke signalen zijn gelijk bij oververmoeidheid of ondervermoeidheid?
Er zijn dus een aantal signalen die enorm lijken op elkaar bij zowel over- als ondervermoeidheid. Daardoor is het dus lastig te herkennen waar jouw kindje op dat moment behoefte aan heeft.
Deze signalen kun je bij zowel over- als ondervermoeidheid oppikken;
– Huilen bij bedtijd
– Vroeg wakker worden
– Tegenstribbelen bij bedtijd
– Korte dutjes
– Vaak wakker in de nacht 

De duidelijke signalen van oververmoeidheid
Zodra je kindje tegen de tijd van een dutje of bedtijd aan zit is het van belang om te gaan letten op slaapsignalen. Laat je kindje deze zien, dan is het tijd om je kindje op bed te gaan leggen.
Reageer je hier niet op en bied je je kindje geen slaap aan?

Einde van een lange schooldag

Dan is er een grote kans dat je kindje extra vermoeid raakt en dus oververmoeid.
Kinderen die oververmoeid zijn worden 9/10 keer wakker in de nacht. Hetzelfde geldt voor een dutje, als jouw kindje na 30-35 minuten alweer wakker wordt, dan is er een grote kans op oververmoeidheid. 

De signalen van ondervermoeidheid
Je legt je kindje elke dag keurig op hetzelfde tijdstip op bed maar je kindje valt maar niet in slaap. Ik zeg altijd; bedtijd is een meebewegend doel. Zodra jouw kindje slaapsignalen vertoont, breng je je kindje naar bed.
Dus dat kan de ene dag later zijn dan de andere dag. Dit geldt namelijk ook voor de dutjes. Deze zijn de ene dag langer of korter dan de andere.
En daarom mag bedtijd dus ook verschillen. 

Wat kun je doen?
Als jouw kindje oververmoeid is, dan is de kans groot dat jouw kindje jou nodig heeft bij het in slaap vallen. Dit mag je zeker doen, maar probeer dit af te bouwen zodat dit geen slaapassociatie gaat worden.
Let dus aan het einde van de dag op de slaapsignalen van jouw kindje. Laat hij deze zien? Hup naar bed. Bij oververmoeidheid kindjes mag dit dus echt al vanaf 18.00uur zijn! Als de oververmoeidheid eenmaal is weggewerkt, kun je de vroege bedtijd weer gaan verlaten. 

Als jouw kindje niet moe genoeg lijkt, ga dan de strijd niet aan. Haal je kindje even uit bed en laat je kindje rustig worden. Lees een boekje en breng je kindje later weer naar boven als hij slaapsignalen laat zien. 

Vindt je het lastig om het juiste ritme te vinden? Dat snap ik heel goed. Het is ook een puzzel. 
Wil je dat ik even met je meekijk naar het juiste schema van jouw kindje?

Plan hieronder dan een gratis gesprek met mij in, dan bekijken we samen wat de mogelijkheden zijn om jouw kindje de slaap te geven die hij/zij (en jij!) verdient! 

Liefs Sanne